-

Occupétional Safety and Health Administration

.U.S. Department of Labor . Washington, D.C. 20210 |
Repl th ti f: )
( eply to the attention o DEP/GIR/SMK
JUL T 42009
" MEMORANDUM FOR: | JOHN M. HERMANSON
' Regional Administrator
FROM: : RICHARD FAIRFAX, Director
3 Directorate of Enforcement Programs
SUBJECT: o - SPRAY FINISHING OPERATIONS CITATION

GUIDANCE : -

This is in response to your request for guidance in the issuance of citations related to spray
finishing operations. You asked three questions: '

1. Must either spraiy booths or spray rooms bé used to enclose or confine all sprayiﬁg
operations covered by 29 CFR 1910.94 and 29 CFR 1910.107?
(_ .2 May a citation be issued for a violation of paragraph (bj(l) or paragraph (b)(2) of 29 CFR
1910.303 instead of 1910.107(c)(6) if: j ‘

a. the electrical equipment used in or near an area where the spray finishing operation is
performed is not subject to deposits of combustible materials; and

~ b. the location where the spraying operation is performed does not meet the definition of
a “spraying area” in 1910.107(a)(2)?

3. How should compliance officers document dangerous quantities of flammable vapors or
mists, or combustible residues, dusts or deposits before citations under 1910. 107(c) are

issued? '

In response to your first question, the health hazards of spray finishing operations are primarily
covered under the OSHA standard at 1910.94, Ventilation, although that standard also deals with

~ fire and explosion hazards. Only the latter hazards of spray finishing operations are covered by
1910.107, Spray finishing using flammable and combustible materials. 191 0.94(c)(2) states that
spray booths or spray rooms are to be used to enclose or confine all spray finishing using organic
or inorganic materials. Since the primary purpose of 1910.94(c) is to protect health, failing to
perform spraying operations in a spray booth or spray room would be considered a de minimis
condition of 1910.94(c), if the appropriate PEL in Subpart Z of Part 1910 is not exceeded. Sece
the attached letter to Dee Woodhull, dated March 28, 2008. i
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- Thus, if no OSHA PEL s exceeded during spray finishing operations, only then does the OSHA ( :
standard at 1910.107 apply. That standard does not have an enclosure provision gimilar to A
+ 1910.94(c) requiring that all spray finishing using flammable and combustible materials be
confined to spray booths or spray rooms. However, the 1910.107 standard allows spraying
operations only in predetermined spraying areas. Paragraph 1910.107 (g)(1) requires that
“[s]praying shall not be conducted outside of predetermined spraying areas.” Paragraph
1910.107(a)(2) defines a “spraying area” as “[a]ny area in which dangerous quantities of
flammable vapors or mists, or combustible residues, dusts, or deposits are present due to the
operation of spraying processes.” OSHA interprets “dangerous quantities of flammable vapors
or mists” in 1910.107(a)(2), to be areas with concentrations exceeding 25% of the lower
flammable limit (LFL) of any chemical used at any time during the spray finishing operations,
without the benefit of ventilation required under the standard. See 1910.107(d)(2) (adequate
ventilation shall be provided to remove flammable vapor, mists, or powder) and 1910.1 06(a)(31)
(ventilation is adequate if it prevents significant quantities of vapor-air mixtures in concentration
- over one-fourth of LFL). OSHA interprets “combustible residues. .. [or] ...deposits” as residues
or deposits of any sprayed material whose MSDS or other sources indicate combustibility, and
which have not been cleaned from the previous day’s spraying activities. ‘See 1910.107(g)(2)
( “All spraying areas shall be kept as free from the accumulation of deposits of combustible
residues as practical, with cleaning conducted daily if necessary.”) For an explanation of
dangerous quantities of combustible dusts, see the last paragraph of this memorandum. -

However, one operation that does require an enclosure is the spraying of organic peroxides or

other dual component coatings, which according to paragraph 1910.107(m) must be conducted in- ( “

* approved sprinklered spray booths. Section 16.2 of NFPA 33-2007, Standard for Spray -
Application Using Flammable or Combustible Materials, provides that spray application

‘operations that involve the use of organic peroxide formulations and other plural component

coatings may be performed in spray areas (and not spray booths) that are protected by approved

automatic sprinkler systems. OSHA regards that provision as effective as 1910.107 (m). Thus,

with regard to fire and explosion hazards associated with spraying organic peroxides or other

dual component coatings, if an employer has met all of the reqiirements of NFPA. 33-2007, but

the employer's spray finishing operation is not enclosed and not conducted within spray booths

or spray rooms in accordance with 1910.107(m), then OSHA would consider the lack of

enclosure as a de minimis condition and no citation shall be issued for this condition. )

In answer to the first part of your second question concerning citation guidance for electrical
violations in or near an area not subject to deposits of combustible materials, citations under
1910.107(c)(6) shall be issued because it is the vertical standard, rather than 1910.303 or
-307(c}(2), which are horizontal standards. In accordance with 1910.107(c)(6), electrical and
wiring equipment not subject to deposits of combustible dust residues but located it a spraying
arca shall be of explosion-proof type approved for Class I, group D locations and shall otherwise
conform to the provisions of subpart S of this pait, for Class I, Division 1, Hazardous Locations.
In accordance with 1910.107(c)(6), electrical wiring, motors, and other equipment outside of but
within 20 feet of a spraying area and not separated by partitions shall not produce sparks under
normal operating conditions and shall otherwise conform to the provisions of subpart S of Part

1910 for Class I, Division 2 Hazardous Locations. '

™



In response to the second part of your second question, which pertains to an area where a 4
spraying operation is performed, but the location does not meet the definition of a spraying area,

citations for violations of Subpart S shall be issued, as appropriate.

In order to issue a citation for a violation of 1910.107(c) or (d), the compliance safety and health
officer (CSHO) must document the area in which dangerous quantities of flammable vapors or
mists, or combustible residues, dusts, or deposits may be present due to a spraying process.
There must either be dangerous quantities of flammable vapors or mists or there must be”
. combustible residues, dusts, or deposits in order to cite the employer for violations of the
provisions noted above. Tn order to-document flammable vapors or mists the CSHO must use a
combustible gas detector (indicator). However, if a spraying operation is not being performed
during an OSHA inspection, then CSHOs should deterrmine the composition of the sprayed
material from its MSDS or other sources, and refer to the example and the associated formula,
provided in 1910.94(c)(6)(ii) to determine whether the volume of air being ventilated is greater -
than or equal to the volume of air in cubic feet necessary to dilute the vapor from one gallon of
any of the solvents in the sprayed material to 25% of the LFL. To document combustible residue
or deposits, the CSHO must document whether the MSDS or other sources for the sprayed
material indicate combustibility and whether the deposits or residue is removed daily. To !
document combustible dust accurmulations, CSHOs should consult NFPA. 654, Standard for the
Prevention of Fires and Dust Explosions from the Manufacturing, Processing, and Handling of
Combustible Particulate Solids (2006 Edition). Annex D of NFPA 654 contains guidance on
dust layer characterization and precautions. The material in Amnnex D is an idealized approach
based on certain assumptions, including uniformity of the dust layer covering thé surfaces, a bulk
density of 75 Ib per cubic foot, a dust concentration 0f 0.35 0z/ per cubic foot, and a- dust cloud
height of 10 ft. It indicates that immediate cleaning is warranted whenever a dust layer of 1/32-
inch thickness accumulatés over a surface area of at least 5% of the floor area. Also, dust
samples must be sent to the Salt Lake City. Testing Center to determine if there are any violations
0f 1910.107(c), which deals in part with elecirical sources of ignition. :

If you have any questions, please contact Sanji Kanth of the Office of General Industry
Enforcement at (202) 693-2135. '

Attachment
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s Standard Number: 1910.94; 1910.94(c); 1910.94(c)(2); 1910.94(c)(8):
1910.107 . . :

March 28, 2008

Ms. Dee Woodhull, CIH, CSP
GRC Worldwide

1800 K Street, NW

Suite 810

- Washington, DC 20006-2226

Dear-Ms. Woodhuli:

This is in response to your email of February 20, 2007; to the Occupational Safety and
Heath Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. As was explained in
our Interim response letter of May 16, 2007, your inquiry raised comiplex issues and
required additionai time for an adequate response. You requested clarification of OSHA's

- requirements for spray finishing operations, specifically asking if a spray booth is required -

when the substance being sprayed is water-based paint. Your scenario and guestions have
been paraphrased- below, followed by our responses, :

Scenario: Your client has a spray finishing operation that is performed periodically and uses
fewer than 18 gallons of chemical product per week. The product being used is a water-
based (non-flammable) liquid and has some toxic properties. The employer has performed

- air monitoring and no employee overexposures to the chemicals were obtained. Currently,

this operationt is not performed within the confines of a spray booth or a spray area (as
defined by 29 CFR 1910.107, Spray Finishing Using Flarnmable and Combustible Materials),
and no overspray accumulation has been detected in the work area in which the operation is

performed. ’
Question 1: Should the _del;erhjgina_tio_n whether to perform the spray operation in a booth )
be based on the employee’s level of exposure to the hazardous chemicals in the paint or the
mere presence of a hazardous chemical in the paint?

Answer 1: For purposes of OSHA's standard at 29 CFR 1910.94{c), which addresses
ventilation requirements for spray finishing operations, the determination of whether such

“activities must be conducted in & spray booth or spray room is based on the presence of a

hazardous chemical in the paint. Section 1910.94(c)(2) provides:

(2) Location and Application. Spray booths or spray rooms are to be used'to
enclose or conflne all operations. Spray-finishing operations shall be located as
provided in section 201 through 206 of the Standard for Spray Finishing Using
Flammable and Combustible Materials, NFPA No. 33-1969.

Also, Section 1910.94(c)(8), Scope, provides:

(8) Scope. Spray booths or spray finishing reoms are to be used to enciose of
confine all spray finishing operations covered by this paragraph (c}. This
paragraph does not apply to the spraying of the exteriors of buildings, fixed
tanks, or similar structures, nor to small portable spraying apparatus not used

https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show document?sp table=<INTERPRETATIO  3/10/7009
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: repeétedly in the same location.-

Although OSHA routinely requires ventilation when employees are exposed to chemicals at
levels that exceed established permissible exposure limits (PELs), the known presence of a

health hazard during spray finishing operations is also.indicative of the need for spray booth .

ventilation as required by 29 CFR 1910.94(c)(2). Paragraph 1910.94(c)(2) states that "[s]
pray booths or spray rooms are to be used to enclose or confine all operations.” The source
of the spray-finishing.portion of the ventilation standard is the American Standard Safety
Code for the Design, Construction, and Ventilation of Spray Finishing Operations, ANST
Z9.3-1971 which states, “[t]his 5tandard is intended to protect the health of personnel from
injurious effects of contact with gases, vapors, mists, dusts, or solvents used in, created,
released, or disseminated by spray-finishing operations.” According to this source standard,
it is the presence of a toxic chemical which creates the possibility of Injurious effects on
employees from contact, thus triggering the requirements for spray booth ventilation.

When employees are exposed to chemicals at levels in excess of any of the established

standards under 29 CFR 1910.1000(e), Air Contaminants, ". . .administrative or engineering
controls must first be determined and implemented whenever feasible.” The primary method
used to control employee exposures to inhalation hazards is an adequate ventilation system,

Question 2: Is the employer required to use a spray booth when pérformfng the spray-
finishing operation described in the scenario? '

Answer 2: There are many chemicals, that while not flammable, may stili possess harmiul
properties that can result in occupational ilinesses when inhaled or contacted. Water-based
paints and other substances that are not considered flammable are applied in occupational
settings through the use of spray application techniques and may present potential health
hazards, Therefore, as explained in your scenario, if an employer is performing spray-
finishing operations using chemicals that are not flammable, but possess possible inhalation
health hazards, then the ventilation requirements of 1910,94(c), Ventilation, would apply.

Your email references an existing memorandum of interpretation by OSHA dated June 9,
1978 identifying the requirement to have a. spray booth when water-based paints that
contain toxic substances are sprayed. Our answer to your inguiry above is consistent with
that interpretation. Your client has made an assessment that no hazardous conditions exist
during the spraying of their water-baséd chemicals. It is imperative the employer document
that, during any expected conditions of use (of the water-based chemical) at the worksite,
no adverse health effects have been, or could be, experienced by employees. Although the
employer would be considered to be in violation of 29.CFR 1910.94(c) for failing to perform
painting operations in a spray booth when using paint containing toxic substances, such a
violation would be considered de minimis, provided that the hazard assessment has in fact
demonstrated that no hazardous health effects could result during the application. De
minimis violations are those which have na direct or immediate refationship to safety or
health. In such instances, OSHA does not issue citations, but rather a notice that does not

require abatement.

Thank you for your interest in occupational safety and health, We hope you find this
Information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Qur
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement
guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you may

consult OSHA's website at httg:[gwww.osha.gov. !

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs
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